Popis
Samotná historie pěstování kávy na Kubě sahá až do poloviny 18. století, kdy se díky tamním francouzským farmářům rozšířily kávové plantáže do blízkých pohoří. V 50. letech minulého století dosáhla kubánská produkce kávy svého vrcholu, čemuž odpovídalo více než 22 tun za rok.
Veškerá káva je z Kuby exportována firmou Cubaexport, která platí pěstovatelům a zpracovatelům kávy za vládně regulovanou pevnou cenu. Žádný jiný vývoz kávy ze země není povolen. V současnosti jsou největšími odběrateli kubánské kávy Japonsko a Francie, menší objemy směřují ale také do Německa, Velké Británie, Kanady nebo Nového Zélandu.
80 % veškeré produkce kubánské kávy pochází z oblasti pohoří Sierra Maestra, díky ideálním podmínkám a ročním úhrnem srážek až 1900 mm. Káva Cuba Lavado se pěstuje v samém srdci plošiny Escambray, která se nachází v regionu Guantanamo. Tvarovaná krajina Kuby napomáhá cirkulaci chladných větrů přicházejících od Atlantiku.
Chuť | kakao - tabák - lískový ořech |
Země původu | Kuba |
Druh | Arabica |
Oblast | Sierra Maestra |
Zpracování | mokré |
Pěstováno | 1.000 - 1.200 m.n.m. |
Stupeň pražení | střední |
Příprava | espresso, moka konvička |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.